Genel

Bilinç Dışı Süreçler

Özgür Karar Alabildiğimiz Bir Yalan mı ?

Bilinçli zihin ve Bilinç dışı süreçleri …

Sabah uyandığımızda bizimle uyanan bilinçli zihnimizin günlük yaşamımızda yönlendirici kararları verdiğini düşünür ve bu şekilde özgür seçimlerimizden oluşan bir yaşam sürdüğümüze inanırız.

Peki ya böyle değilse ?

Kararların çoğu bilinç dışı – erişimsiz kapalı bir sistem tarafından yönetiliyorsa ?

Öyle ya kime aşık olacağımıza, kimin daha çekici olduğuna bilinçaltımız geçmiş-gelecek örüntülerini birleştirip gizemli bir karar verirken bizim söz hakkımız bu işin neresinde olabilir ?

Yapılan deneylerde erkeklerin hiç şaşmaksızın kaşları daha kavisli ve gözbebekleri daha iri olan kadınları çekici bulduğu sonucuna varılmış.

Kollektif bilinç soyunun devamı için hangi paradigmalara dikkat etmesi gerektiğini biliyor, milyonlarca yıllık doğal seçilim sonucu, beyin hep aynı muhteşem kararları alabiliyordu.

Bağırsaklarımız beyin hızımızdan daha hızlı sinyal alıp, tehlikeyi önden hissedip bizi uyarabiliyordu.

Hiç bağırsaklarınızla düşünmeyi denediniz mi ? Ona soru sorun ve verdiği sinyallerin rahatlatıcı mı yoksa rahatsız edici mi olduğunu saptamaya çalışın.

Zihin yanılır ancak beden yanılmazdı !

Islak bir elektrik ağ içinde örülü olan beynimizin multiple/çoklu hücresel fonksiyonlarını kavramak oldukça güçtür.

Ve derin uyku sırasında bilinçli düşünce de yoktur. Rüya alemindeki davetsiz düşünceler, zihnimizde baskılanan idealar sadece koca bir okyanustaki küçük bir gemi yolculuğudur.

Evet, çoğunlukla otomatik pilot üzerinden çalışan beyin değiştiğinde bizim de değiştiğimiz bir gerçektir.

Ancak beynimizin nasıl çalıştığını anlamaya ne kadar vakit ayırmalıyız ?

1886’da yapılan McKeen Cattell ölçümlerine göre, ışık ve ses gibi uyaranları daha hızlı algılayan beynimiz, ışığın rengine karar vermesi gerektiğinde yavaşlıyor ve içinde bulunduğu durumu tanımlaması gerekirse daha da yavaşlıyordu.

(Genellikle danışanlarıma kısırdöngülerini tanımlamalarını istediğimde afallarlar. Tanımlayamadığımız sorunu nasıl çözümleyebilirdik ? )

1833’te yapılan şaşırtıcı bir deneyde gözlerimize ışık basınç elektrik gibi uyarıcılar tuttuğumuzda her defasında benzer görsel duyumlar oluştuğunu farkeden Alman fizyolog Müller, aslında doğrudan dış dünyanın değil, yalnızca sinir sisteminde yayılan sinyallerin farkında olduğumuzu belirtti.

Bu durumda gün içinde sinir sisteminizi uyaran gazete, sosyal medya veya fiziksel çevrede olup biten uyarıcıların anatomimizi ve kararlarımızı nasıl etkiliyor olabilir ?

Bu etkileşimler sonucu varılan kararlar biliçli zihin tarafından mı oluşturuluyor ?

Ve yine bir konuda başarılı olmak istiyorsak dış uyaranları azaltmanın önemini hatırlayalım.

Örneğin kendinizle ilgili yeni bir oluşum içine girdiniz, spora veya meditasyona başladınız.

Çoğunlukla fiziksel çevrenizin verdiği tepkinin sinir sistemindeki yansımasına göre yola devam eder veya yarıda bırakırız, ancak fark ettiğiniz gibi olumsuz dış uyaranları ne kadar devre dışı bırakırsak o kadar başarılı olabiliriz.

Farkına varmadığımız uyaranlar dışında bir de beynin kendi gizli faaliyetleri vardır.

Beynimiz bütün bu devasa oluşumu gizli kararlarla yönetir ve siz klavyenin tuşlarına nasıl basabildiğinizi düşündüğünüzde tuşlara basamaz hale gelirsiniz.

Ruhsal çalışmalarda ısrarla zihni devre dışı bırakmanızı önermemizin nedeni de budur.

Zihin enerji akışını sorguladığında, akış bozulur ve fikirsel blokaj başlar.

Bilincin devreye sokulmaması çoğu kez en iyisidir.

Bilinçaltınıza güvenin !

Alman düşünür/psikolog J. Friedrich Herbart 1824’te bilinçli ve bilinçdışı düşünceler arasında bir sınır olduğunu öne sürmüştü.

Yani reklamı yapılan bir ürünü alırken gerçekten de bilinçli zihin ile mi karar veririz ?

Bilinç nerede başlıyor, bilinç dışı nerede devreye giriyordu ?

Bilimsel çalışmalar fizik ötesi algıları hala tanımlayabilmiş değilken meditasyon süresince gelecekten bilgi almak, durugörü ve iç vizyon kullanmak nasıl mümkün olabiliyordu ?

Bu içgörüler veya rüyada görülen ve üstelik unutulan vizyonlar gelecekteki bilinçsiz kararlarımızı nasıl yönlediriyor olabilir ?

Gerçekten bilinçli zihin ile özgür kararlar alıp olacakları biz mi kontrol ediyorduk ?

Farkındalıkla …

Seanslar : 05315104865

Demet Yıldırım

Instagram : layaholistic

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir