Genel

Bağışıklık için Güneşlenme Prosedürleri

D vitamini üreten UVB ışınları daha kısa dalga boyuna sahip ve sadece öğlen saatleri etkili.

Kozmetik olarak lekelenmemek için güneşten kaçmamız öneriliyor peki ya çok hayati D vitamini ?

Diz kapakları ve dirsekler açık kalacak şekilde hergün 20 dk. tam öğlen saatleri güneşlenmemiz gerekiyor. Yüzümüze SPF 50 Uva Uvb koruyucu sürebiliriz ve şapka takabiliriz ancak vücudumuza ilk 20 dk koruyucu sürmüyoruz. Böylece serotonin depolayıp bağışıklığı doğal yollardan güçlendiriyoruz. 

demetyildirim.com

“Son yılarda D vitaminin faydalarını gösteren araştırmalarda büyük bir artış oldu. Farkındalık da arttı. Kemik erimesi dışında kalp hastalığı, damar sertliği, hipertansiyon, MS, guatr, depresyon, romatizmal, enfeksiyon, bağışıklık hastalıkları (grip, tüberküloz vb) engelleyici ve tedaviye yardımcı olduğu bildiriliyor. Özellikle birçok kansere karşı koruyucu olduğu düşünülüyor. 

Deniz mahsulleri, yumurta ve süt ürünlerinde bulunsa da gıdalarla alımının son derece yetersiz olduğunu ana kaynağın güneş olduğu vurguluyor Dr. Özgür Şamilgil… Güneşlenmeyle doğal ürettiğimiz D vitamini ağızdan alınan takviyelerden farklı yapıda ve daha faydalı. 

Yazın bile birçok kişide D vitamini yetersizliği yaşanıyor.

Güneş ışığındaki UVA cilt kanserine yol açarken UVB ise D vitamini üretimini sağlıyor cilt ve birçok kansere karşı koruyucu etkiye sahip. UVB daha kısa dalga boyuna sahip olduğundan ancak güneşin dik geldiği saatlerde etkili olabiliyor camdan geçemiyor, öğlen 12:00-15:00 arası güneşlenmek gerekiyor. Bu saatlerin öncesi ve sonrası güneşlenmek tersine D vitamini üretiminde azalmaya neden oluyor.

Yazın cildi kızartmadan pembeleşecek kadar 10-20 dakika haftada 3-5 gün güneşlenmek yeterli oluyor. Süre uzadığında üretilen D vitamini yeterli düzeye gelmişse üretim duruyor ve hatta oluşan fazla vitamin bozuşmaya başlıyor.

Güneşlenmeyle ciltte üretilen D vitamini yağ bezleri yardımıyla 24-48 saat içinde cilt yüzeyine çıkıp tekrar geri eminlerek kana karışıyor, güneşlenme sonrası hemen şampuan ve sıcak su (kese) ile duş yapılırsa D vitamini emilemeden ciltten atılıyor. Şampuansız ılık su tercih edilmeli. Hayvanlar bile yalanarak D vitaminlerini ciltten emiyorlar.

Güneş Koruyucu gibi çalışan gıdalar ise şu şekilde : Kırmızı renkli gıdalar, özellikle somon, karides, domates, havuç vb güneşlenmeden 1 hafta önce bol miktarda tüketilirse aynı koruyucu etkiyi sağlıyor.”

Alıntı : haberturk.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir